Narancsos finomságok I. (lekvár)

A narancs lekvár készítéstől mindenkit óvva intenek, mert nagyon macerás és akkor sem biztos, hogy jó lesz. Ugyanis a narancsszeletek hártyája, fehér héja semmikép sem kerülhet a lekvárba, megkeseríti azt így nem lesz finom. Hát én úgy voltam vele márpedig én sk narancslekvárt fogok enni és kész.
Nem hazudnak. Tényleg nagyon macerás. Bár én nem bántam meg de megvallom türelmetlenségbe torkollott a narancs pucolás és került bele hártya is. Szóval enyhén kesernyés lett, de épp csak kellemesen.
Én szeretem a keserű ízt, és a család is úgy vallott, hogy finom.

Narancs lekvár
1 kg narancs (kb 20 közepes)
2 citrom
40-50 dkg cukor
1-2 csomag vaniliás cukor
8-10 db szegfűszeg
1-2 rúd fahéj
1 cs 3:1 dzsemfix
A narancs és citrom héja vékonyan lereszelve.

Mindenekelőtt a gyümölcsöket nagyon alaposan meg kell mosni!
Én a gyümölcsök felét viszonylag hártyamentesen megpucoltam, ezután szakadt a cérna. A másik felét csak ímmel-ámmal és a végén pedig már csak kifacsartam a narancs levét.
Néhány gyümölcsnek a héját vékonyan lepucoltam, hajszál vékony csíkokra vágtam és ezt még hozzáadtam a lekvár alaphoz.
Ezután már csak a szokásos lekvárkészítés szerint jártam el. Üvegekbe töltöttem és kész.
Nagyon finom önmagában is, linzer tésztát összeragasztani vele, kaláccsal, és úgy egyébként bármilyen sütit különlegessé tehetünk vele.

Ajándéknak is nagyon jó ---mert nincs ideje megbarnulni mint a nyáron eltett lekvároknak.



Letölthető cimkék




Narancs likőr